Lazer Kaynak
Lazer kaynak basit olarak bir lazer ışın kaynağı kullanarak termoplastik veya metallerin birleştirilmesini sağlayan bir kaynak yöntemdir denebilir. Bu yöntem gün geçtikçe daha fazla kullanılan bir metot olmuştur. Bu kaynak yönteminin tercih edilme sebebi klasik kaynağa göre bir çok artısı bulumasındır. Buradan da anlaşılacağı üzere lazer kaynağın başlıca üstünlüklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

- Düşük ısı girdisi
- Isı tesiri altında kalan bölgenin (ITAP) dar olması
- Derin nüfuziyet
- Yüksek kaynak hızı
- Mikroskop ile hassas kaynak işlemi
- Kusursuz kaynak profili
- Kaynak artıklarının düşük olması
- Yüksek mukavemet
- Otomasyon sistemleri ile birebir uyumluluk
Lazer kaynak merkezinden çıkan ışınlar birçok optik araç ile (aynalar ve mercekler) odak merkezine ulaşır. Odak noktası çok küçük olan kaynak sırasında, malzemede erime ve buharlaşma meydana gelir. Buharlaşmanın oluşturduğu kanala anahtar deliği denir. Bu aşamadan sonra kaynak malzemesi ya da ışın kaynağı hareket ettirilmektedir. Bu sayede kaynakta ilerleme kaydedilmektedir. Bu şekilde iş parçasında lazer istikameti boyunca bir erime meydana gelir. Ayrıca lazer ilerledikçe geride kalan eriyik kısım soğuyarak katılaşır. Bu şekilde düşük ısı girdisiyle mukavemetli bir birleşme sağlanır. Ayrıca dar bir ITAP bölgesi ile kusursuz ve dar bir kaynak dikişi elde edilmektedir.
Kaynak Kalitesi
Kaynak kalitesinin belirlenmesinde en büyük done iş parçasıdır. İş parçasının ışını yansıtma özelliği ve ısı iletim katsayısı kalitede başlıca etkendir. Işını çok yansıtan malzemelerde ısı girdisi azalacağından kaynak kalitesi düşecektir. Aynı zamanda ısı iletimi düşük malzemelerde de kaynak kalitesinin azaldığı görülmüştür.
Lazerin gücü ile kaynak kalitesi arasında doğru orantı vardır. Lazer gücü arttıkça ısı girdisi artar. Buna bağlı nüfuziyet de artar. Ayrıca kaynak hızı ile kaynak kalitesi ise ters orantılıdır. Kaynak hızı arttıkça ısı girdisi azalır. Isı girdisinin azalmasıyla nüfuziyette azalma meydana gelir. Ayrıca kaynak hızı artınca ITAP bölgesi ve kaynak dikişi daralır.
Lazer kaynakta kaliteli bir dikiş elde etmek için odak noktasının iş parçasına mesafesi de önem arz etmektedir. Odak noktasının birleşme noktasından yukarı çıktıkça kaynak kalitesi azalacaktır. Kaynak noktasının hemen altının odak noktası belirlenmesi daha kaliteli kaynak dikişi elde edilmesini sağlar.
Lazer Kaynak Nerelerde Kullanılır?
Lazer kaynak başlıca otomotiv sektörü, havacılık ve uzay sanayi, yedek parça imalatı, elektrik ve elektronik malzeme imalatında sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca kalıplı imalat yapılan sektörlerde özel tel dolgu ile kalıp tamirinde kullanılmaktadır.
Kalıplı imalat sektöründe kullanmakta olduğunuz kalıpların tamirleri mobil aracımızla işletmenizde yapılmaktadır. Lazer kaynak makinesi eğtimi, sarf malzeme ve mobil lazer kaynak talepleriniz için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.